A megmaradt sütési kedvünk


Jósoljuk meg együtt gombócból, ki lesz Magyarország miniszterelnöke két év múlva, hozzon ránk bőséget a zelleres-répás-rozmaringos lencse és a meggyes-mákos gombóc, legyen malacunk jövőre a zöldborsos mártásban úszó sertésszűztől és persze érezzük magunkat jól együtt az év utolsó napján is! Közös szilveszteri főzés a Klubrádió műsorvezetőivel nemcsak hangban, youtube csatornánkon képben is december 31-én nyolc órától. A konyhapult mögött: Dési János, Halper László, Kun Zsuzsa és Sugár Ágnes és a műsorvezető, Kerekes Bori. Receptek a poszt alatt kommentben és a youtube videó alatt.

### Lencsés Szűzpecsenye különlegesség #### Hozzávalók: - **Lencse:** 0,5 kg - **Zöldségek:** 2 db sárgarépa, 2 szál angolzeller, 1 fej vöröshagyma - **Fokhagyma:** 2 gerezd - **Fűszerek:** rozmaring, só, bors, 1 babérlevél - **Zsiradék:** 15-20 dkg vaj, olívaolaj - **Hús:** 2 db szűzpecsenye - **Panírozás:** liszt - **Ital:** brandy - **Zöldbors:** 1 kis doboz - **Tejszín:** 1 doboz főzőtejszín - **Mustár:** 1 evőkanál - **Alaplé:** 1 fej vöröshagyma, 2 szál angolzeller, 2 db sárgarépa, 1,5-2 liter víz #### Elkészítés: 1. **Lencse előkészítése:** A lencsét éjszakára áztassuk be, hogy megpuhuljon. 2. **Zöldségek felkészítése:** A répát, angolzellert és vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Az olívaolajon megpirítjuk a félbevágott fokhagymákat, majd hozzáadjuk a hagymát, répát és az angolzellert. Fűszerezzük sóval, borssal és egy babérlevéllel. Kevergetés közben folyamatosan locsoljuk az alaplével. 3. **Lencse hozzáadása:** Az áztatott és leszűrt lencsét belekeverjük a zöldséges alapba, majd még két merőkanál alaplével meglocsoljuk. 4. **Hús előkészítése:** Egy serpenyőben a vajat egy kevés olívaolajjal megolvasztjuk. A szűzpecsenye szeleteket lisztbe forgatjuk, majd mindkét oldalát megsózzuk és megborsozzuk, majd megpirítjuk. 5. **Brandy flambírozás:** A pirított húsra egy kevés brandyt öntünk, flambírozzuk, majd kiszedjük a serpenyőből. 6. **Szósz készítése:** A serpenyőben maradt szaftba zöldborsót adunk, tejszínt öntünk rá, majd belekeverjük a mustárt. 7. **Tálalás:** A pirított szűzpecsenye szeleteket a szószba tesszük, majd tálaláskor a lencsével és zöldségekkel körítjük. Jó étvágyat kívánok ehhez a különleges, ízletes fogáshoz!

Ezt a különleges receptet szeretnénk megköszönni Ábel Anitának és férjének, Robertonak, akik inspirációval és ízletes ötletekkel gazdagították a konyhánkat.

A tésztához: 50 dkg áttört, kihűlt főtt burgonya, 1 tojás, 20 dkg liszt + a nyújtáshoz, negyed teáskanál só

A töltelékhez: 35 dkg lecsepegtetett, magozott meggybefőtt, 10 dkg cukor, negyed teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál pudingpor (megköti a levet)

A sodó elkészítéséhez szükséged lesz a következő hozzávalókra: 6 dl friss tej, egy rúd vanília, amelynek magjait óvatosan kikaparod, 4 tojássárgája, 5 dkg finom cukor, egy csipetnyi só, és 1 evőkanál vaníliás pudingpor, hogy a végeredmény krémes és ízletes legyen.

A darált mákot alaposan vegyítsük össze a porcukorral. A töltelék elkészítéséhez a meggyet kombináljuk a cukorral, a fahéjjal és a pudingporral, hogy ízletes és selymes állagot kapjunk.

A sodó elkészítéséhez először is melegítsük fel a tejet, egészen a forráspont közeléig. Ezután óvatosan kaparjuk ki a vaníliarúd belsejéből a magokat, és adjuk a tejhez. A tojássárgáját alaposan keverjük össze a cukorral és a pudingporral, majd öntsünk hozzá 3-4 evőkanál a forró tejből, hogy a tojás ne süljön meg. Ezt a keveréket ezután óvatosan öntsük vissza a lábosba. Folyamatosan kevergetve, körülbelül 6-7 perc alatt főzzük addig, amíg a sodó mártás sűrűségűvé válik. Egy csipet sóval ízesítjük, hogy az ízek még gazdagabbak legyenek. Végül hagyjuk kihűlni, de akár langyos állapotban is tálalhatjuk.

Először is, keverjük össze a tészta hozzávalóit alaposan, majd formáljunk belőle egy tésztacipót. Egy liszttel bőségesen meghintett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagságú téglalapra. Ezután vágjuk fel a tésztát körülbelül 6-7 centiméteres négyzetekre.

Vegyünk egy-egy lapot a tenyerünkbe, és a közepére helyezzünk egy nagyobb evőkanálnyi meggyet. A széleit óvatosan csípjük össze, mintha egy batyut készítenénk. Ezután finoman formáljuk gombóccá, ügyelve, hogy a meggy ne szökkenjen ki belőle.

Forró vízben 5-6 perc alatt főzzük készre. Ne lobogó vízben főzzük, mert szétnyílhatnak! Szedjük ki szűrőkanállal, csepegtessük le, hempergessük meg a cukros mákban. A sodóval tálaljuk.

Related posts