Az éhség a legjobb társad! De vajon miért van MÉG harmóniában az emésztésed?


A videó megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript-et, és/vagy fontolja meg egy HTML5 videót támogató böngésző használatát.

Miért gondolom, hogy egy látszólag kellemetlen dolog, mint az éhség, valójában jótékony hatással bír? Mert így van. Az éhség jelezheti, hogy a testünknek itt az ideje, hogy táplálékot kapjon, más szavakkal: felkészült a tápanyagok befogadására és feldolgozására. Ezzel szemben más helyzetekben ez a jelzés nem mindig áll fenn.

Ezért fontos, hogy türelemmel várd a pillanatot, amikor megérkezik, és ha végre megmutatja magát, ne habozz, kapd el a fülénél fogva, és kínálj neki valami ízletes, tápláló falatot. Van, amikor úgy érzed, mintha egy egész lakomát meg tudnál enni, máskor pedig alig van kedved bármit is elfogyasztani a nap folyamán – ez teljesen természetes, a testünk képes alkalmazkodni a változásokhoz.

Célunk, hogy egy átgondolt rendszert alakítsunk ki a mindennapjainkban, ahol a határidők és az előre megtervezett étkezési időpontok fontos szerepet játszanak. Azonban érdemes észben tartanunk, hogy a testünk természeténél fogva nem követeli meg, hogy minden nap ugyanabban az órában étkezzünk.

A könnyebb tervezhetőség érdekében érdemes átgondolni, mikor van ideális időpont a reggeli fogyasztására, és mikor álljunk készen az ebéd megemésztésére. Csak így tudjuk beilleszteni a napi étkezéseinket, ha nem vagyunk túl elfoglaltak ahhoz, hogy napközben ételt vegyünk magunkhoz. Estére aztán gyakran hajlamosak vagyunk mindent bepótolni, amit a nap folyamán kihagytunk, ezzel pedig túlságosan megterheljük a gyomrunkat.

Minden dolognak megvan a maga időpontja.

Ezzel nem az a legnagyobb probléma, hogy túl késő van, nem kezd emésztési sztrájkba tiltakozása jeléül, - valójában talán jobb lenne, ha inkább ezt tenné- , hanem az, hogy logikátlan akkor kényszerítenünk emésztési feladatainak elvégzésére, amikor ezt a területet ideiglenesen lezárná, hogy aktiválhassa a regenerációsat.

Ha szeretnéd búcsút inteni az éjszakai rémálmoknak, és a békés pihenés örömét keresed, érdemes figyelmet fordítanod az étkezési szokásaidra is. Az alvás előtti 4-6 órás étkezési szünet segíthet abban, hogy a tested zavartalanul végezze el a hibajavítást és a regenerációt, ezzel hozzájárulva a kellemes és pihentető éjszakákhoz.

Se sokat, se keveset

Japánban létezik egy bölcs mondás, amely nap mint nap emlékezteti az embereket arra, hogy a tökéletes emésztés titka a gyomor mértékletes megtöltésében rejlik. Ez a gondolat a tudatos táplálkozás és az éberség mindennapi gyakorlatának alapját képezi.

A "hara hachi bu" kifejezés lényege, hogy étkezéskor a gyomor kapacitásának csupán 80%-át szabad kihasználni. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy elegendő hely maradjon a gyomor számára, hogy hatékonyan összekeverje az elfogyasztott ételeket, és megfelelően át tudja itatni az emésztőnedvekkel. Az elv célja tehát a jobb emésztés és a komfortérzet fenntartása.

A hagyományos kínai orvoslás egy érdekes megközelítést alkalmaz a testi és szellemi egészség megőrzésére. A "Chi fan qi fen bao, san fen han" elv szerint, ha valaki hosszú távon meg szeretné őrizni fittségét, akkor fontos, hogy "70 százalékig lakjon jól és egyharmadával kevésbé öltözzön melegen". Ez a formula arra mutat rá, hogy a hangsúly nem a teljes jóllakottság elérésén van, hanem inkább a mértékletességen és az éhség elkerülésén. Tehát a lényeg, hogy figyeljünk a testünk igényeire, és ne terheljük meg azt felesleges táplálékkal.

Vajon eleget rágódsz?

Ne a problémákra összpontosíts evés közben, mert azokkal jobb, ha nem foglalkozol, hiszen ez káros hatással lehet az emésztésedre. Adj magadnak – és a testednek – egy kis nyugodt pihenőt az étkezések idejére. Ne csapd be magad azzal, hogy a kapkodós, sietős, öntudatlan evés következmények nélkül működik; a tested hamarabb kér számon, mint ahogy azt elképzelnéd.

Az elégtelenül aprított ételek emésztése jóval lassabb folyamatot indít el, ami az emésztőrendszeredre nagyobb terhet ró, ráadásul savassá is teheti a belső környezetedet. Ezen kívül, ha nem figyelsz oda az étkezésedre, és gyorsan, kapkodva habzsolod az ételt, a teltségérzet jelei késlekedve jutnak el az agyadhoz. Így könnyen előfordulhat, hogy addigra már túlzásba estél, és a hasad feszülése árulkodik a túlevésről.

A mikroszieszta egy olyan rövid pihenőidő, amely lehetővé teszi számunkra, hogy feltöltődjünk és felfrissüljünk a mindennapi tevékenységek között. Csak néhány perc is elegendő ahhoz, hogy megújítsuk energiáinkat és javítsuk a koncentrációnkat. Ezt a technikát különösen hasznos alkalmazni a munkahelyeken vagy tanulás során, amikor a figyelem fokozatosan csökken. A mikroszieszta során érdemes egy csendes helyet választani, ahol zavartalanul pihenhetünk, és akár légzőgyakorlatokat, meditációt vagy egyszerűen csak egy kis relaxációt is beiktathatunk. Ezzel nemcsak a mentális állapotunkat javítjuk, hanem a termelékenységünket is növelhetjük.

A gyomor nyugalma az étkezést követő félórában hasonlóképpen fontos, mint az, hogy ne rohanás közben, stresszesen, vagy rossz hangulatban egyél. Próbálj meg időt szakítani egy kis sziesztára, és evés után maradj ülve még legalább öt percig. Divatos kifejezés lett az énidő. Remek programokat és foglalkozásokat találhatsz, hogy kicsit kilépj a megszokottból, másképpen foglalkozz magaddal és feltöltődj.

Úgy vélem, hogy a mindennapokban is számos lehetőség kínálkozik az énidő megélésére. Amikor étkezem, azt magamért teszem, hiszen a tápláló falatok nemcsak a testemnek, hanem a lelkemnek is jót tesznek. Még ha csak néhány percet is szánok egy kis tornára, azzal saját magam jólétéért cselekszem. Tehát függetlenül attól, hogy van-e kedved, időd vagy anyagi kereted különleges eseményekre, az egyszerű hétköznapokban is találhatsz csodás pillanatokat, amelyek feltöltik a lelkedet és boldogságot hoznak az életedbe.

Hogyan hidratálhatsz helyesen?

A gyomrodnak van egy különleges kérése: kerüld el, hogy a főétkezések idején túl sok folyadékkal terheld meg. A legjobb, ha a hidratálásra külön időt szánsz, távol a főételektől. Így a szervezeted könnyebben tudja feldolgozni az ételt és jobban kihasználhatja a tápanyagokat.

Az étkezés előtt, közben vagy közvetlenül utána fogyasztott italok felhígítják az emésztőnedveket, ennek következtében pedig gyengül az emésztés tüze. Ajánlottabb, ha legfeljebb csak egy kevés vizet töltesz ki magadnak, és kizárólag akkor iszol, ha nagyon szükségesnek érzed.

Related posts