A méz tetején megjelenő fehér hab? Nos, végre tisztázódott, hogy valóban érdemes-e miatta aggódnunk.
El ne felejtsd: ezt a teát azonnal levették a polcokról a boltokban.
Volt már olyan élményed, hogy éppen kinyitottál egy üveg mézet, és a tetején egy fehér, habos réteg jelent meg? Ilyenkor sokan azt hiszik, hogy a méz megromlott, vagy valamilyen szennyeződés került bele. Pedig ez a feltételezés igencsak téves! A valóság ennél sokkal izgalmasabb...
Ez a fehér hab valójában egy teljesen természetes jelenség, amely elsősorban a nyers, minimálisan feldolgozott méz esetében figyelhető meg. Amikor a mézet üvegbe töltik, előfordulhat, hogy levegő kerül a folyadékba. Ennek következtében apró buborékok képződnek, amelyek gyakran viasz-, pollen- vagy propoliszrészecskékkel keverednek, ezek pedig közvetlenül a kaptárból származó természetes anyagok. Így az ilyen méz nemcsak hogy tiszta, hanem valószínűleg sokkal természetesebb és kevésbé feldolgozott is, mint a boltban kapható változatok.