Érdekes információ érkezett a céklával kapcsolatban, amelyet érdemes észben tartanod vásárláskor - Agrárszektor.


Kistermelők, őstermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!

A céklafogyasztás napjainkban igazi reneszánszát éli hazánkban, hiszen az utóbbi évek gasztronómiai forradalmának hatására újra reflektorfénybe került ez a sokoldalú zöldség. Az éttermek kínálatában egyre gyakrabban találkozunk céklás ételekkel, emellett egyre több háziasszony is felfedezi ezt a tápláló alapanyagot. A boltok polcain a céklák túlnyomó többsége hazai termelésből származik, és csak a szezon végén jelenik meg néhány import változat. A növekvő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla valódi szuperélelmiszernek számít: remekül beilleszthető az egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe, ráadásul egész évben kapható. Sokféle módon felhasználható: készíthetünk belőle ízletes főzeléket, ropogós snacket, friss salátát, ínycsiklandó levest, savanyúságot, sőt, desszertként is megállja a helyét. Sokan élvezik a cékla levét is, ami a smoothie-k egyik népszerű összetevőjévé vált. Az újra felfedezett cékla tehát nemcsak tápláló, hanem rendkívül sokszínű is a konyhában!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) legfrissebb felmérése szerint Magyarországon körülbelül 250-350 hektáron zajlik cékla termesztés, ami összesen 10-20 ezer tonna termést jelent. Az utóbbi öt évben a cékla vetésterülete folyamatosan növekedett, mintegy 100 hektárral bővült. Ennek a terjeszkedésnek több oka is van: a cékla jól beilleszthető a különböző vetésszerkezetekbe, ami különösen a gépi munkák hatékony kihasználását segíti, a termelés viszonylag kiszámítható, és a különböző állami támogatások is jelentős ösztönző erővel bírnak a gazdálkodók számára.

Az intenzívebb termelésnek és a termesztéstechnológia modernizálásának köszönhetően nem csak a terület, hanem az átlagos terméshozam is folyamatosan emelkedik. A termelés ezzel együtt meglehetősen centralizált, néhány vállalkozás foglalkozik céklatermesztéssel az országban, a hagyma, burgonya, és a sárgarépa mellé kiegészítő termekként szolgál az áruházlánci beszállítás során.

A céklát nem véletlenül emlegetik szuperélelmiszerként: gazdag káliumban, kalciumban, vasban, szilíciumban és magnéziumban, de ezen kívül rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot és nikkelt is tartalmaz. Vitaminok terén sem maradunk adósak: B1-, B2-, B6- és C-vitamin, folsav, niacin és biotin is fellelhető benne. A cékla nemcsak a sebgyógyulást segíti elő, hanem hozzájárul az izomszövet regenerálódásához is. Erőteljes májtisztító hatásával és bélrendszert erősítő tulajdonságaival kiemelkedik a zöldségek sorából. A benne található betain segíti a zsírok lebontását, így zsírégető hatása is van, ráadásul rendszeres fogyasztásával a bőr megújulását is támogathatjuk.

Related posts