Kávéfogyasztás során sokan dilemmáznak, hogy cukrot vagy tejet tegyenek-e az italukba. Bár ezek az összetevők népszerű választások, érdemes megfontolni, hogy vajon valóban előnyösek-e az ízek vagy az egészség szempontjából. A cikkünkben bemutatjuk a külön

Sokan nem tudják elképzelni a reggeli rutint egy csésze kávé nélkül, de egy 2025 elején megjelent svéd kutatás rávilágított, hogy a kávéfőzés módja kulcsfontosságú. Most pedig újabb érdekesség látott napvilágot: egy amerikai tanulmány szerint nem csupán a főzési technika, hanem az is lényeges, hogy mivel fogyasztjuk el a feketénket - számolt be róla a Science Alert.
Az az elképzelés, hogy a kávé csökkenti a korai halálozás kockázatát, már egy ideje ott van a köztudatban, azonban elég általános kinyilatkoztatásnak tűnik. A Tufts Egyetem hallgatói által vezetett kutatócsoport ezért szerette volna megvizsgálni, hogy vajon változtat-e a helyzeten az, amit a kávénkhoz hozzáadunk.
A csapat 46 332, 20 éves vagy annál idősebb amerikai felnőtt adatait elemezte, amelyeket egy kormányzati egészségügyi felmérés részeként rögzítettek. A 9-11 éves periódus alatt 7074 ember halt meg - ezeket a haláleseteket pedig összevetették a kávéfogyasztási szokásokkal. A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik feketén isszák a kávét, jóval alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, de amikor egy kevés cukrot, tejszínt vagy tejet adtak hozzá ehhez, jelentősen magváltozott az arány.
A Journal of Nutrition folyóiratban közzétett kutatás alapján megállapították, hogy a feketekávé vagy a rendkívül alacsony cukor- és zsírtartalmú kávé fogyasztása összesen 14 százalékkal mérsékelheti a halálozás kockázatát, ha összehasonlítjuk a kávéfogyasztás teljes elhagyásával.
A kutatás során arra is fény derült, hogy a legideálisabb kávéfogyasztás napi két-három csésze körüli mennyiségnek számít.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy bár figyelembe vették azokat a tényezőket, amelyek potenciálisan hatással lehetnek a halálozási arányra – mint például a fizikai aktivitás, az alkoholfogyasztás, az életkor, a nem, és az iskolai végzettség –, a vizsgálat nem elég részletes ahhoz, hogy közvetlen ok-okozati kapcsolatot állapítson meg a fekete kávé fogyasztása és a hosszabb élettartam között. Ennek következtében még mindig létezhetnek olyan ismeretlen tényezők, amelyek befolyásolják mind a kávéfogyasztást, mind pedig az összhalálozási adatokat.