Valóban hozzájárulhat a divatos italok fogyasztása a hajhulláshoz?
Vajon napjaink egyik legnépszerűbb itala, amelynek eddig leginkább csak az egészségügyi előnyeiről hallottunk, tényleg árthat a hajunknak?
A matcha a japán kultúra egyik tradicionális itala, mely az elmúlt években a nyugati kultúrában is rendkívül felkapottá vált. A porrá őrölt tealevelekből készülő italt a kávé egészségesebb alternatívájaként is emlegetik, illetve úgy tartják, hogy a fogyasztása számos más egészségügyi előnnyel is jár. A közösségi oldalakon azonban egyre többen számolnak be róla, hogy mióta rendszeresen fogyasztanak matchát, hullani kezdett a hajuk. De vajon valóban a divatos ital okozza ezt?
"Ha észreveszed, hogy a matcha fogyasztása után hajhullás lép fel, valószínű, hogy nem magában a teában van a probléma, hanem a benne található tanninok okozhatják ezt a jelenséget" - nyilatkozta Stephanie Schiff, a Northwell Huntington Kórház dietetikusa a The Post számára.
A tanninok olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek kiemelkedő antioxidáns hatásukkal tűnnek ki.
Kötődhetnek a vashoz, megnehezítve a szervezet számára az esszenciális tápanyag felszívódását - amelyet nem tud önmagában előállítani, és élelmiszerből vagy táplálékkiegészítőkből kell bevinnie.
A tanninok növényi eredetű vegyületek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Kötődnek a vashoz, ami megnehezíti a szervezet számára az esszenciális tápanyag felszívódását, vagyis azt, amelyet magától nem tud előállítani. "Ez vashiányt okozhat, ami pedig hajhulláshoz vezethet" - magyarátzta Schiff.
A koffein szintén hozzájárulhat a hajhullás problémájához. Érdekes módon a matcha tea több stimuláló anyagot tartalmaz, mint sok más zöld tea. Egy átlagos adag, amely 1-2 gramm matchát jelent, körülbelül 80 milligramm koffeint is magában foglalhat.
"A túlzott koffeinbevitel növelheti a stresszhormonok szintjét, ami bizonyos egyéneknél átmeneti hajhulláshoz vezethet" - nyilatkozta Amy Shapiro, regisztrált dietetikus és táplálkozási szakértő, egy amerikai lapban.
"Nincs meghatározott vagy tudományosan alátámasztott szint, ami növelné a kockázatokat; ugyanakkor napi egy-két adag valószínűleg nem vezet hajhulláshoz az átlagos ember esetében" - nyilatkozta Shapiro, a Real Nutrition alapítója és vezetője.
Megjegyezte, hogy a legnagyobb kockázatnak azok a személyek vannak kitéve, akik már eleve vashiánnyal vagy vérszegénységgel élnek, ideértve azokat is, akiknek erős menstruációs vérzéssel, bizonyos gyomor-bélrendszeri problémáikkal küzdenek, vagy szigorú vegánok, emiatt kevés vasat visznek be.
A szakértő véleménye szerint azok a személyek, akik nap mint nap jelentős mennyiségű matchát fogyasztanak, vagy zöld tea kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőket használnak, fokozottan ki vannak téve a hajhullás kockázatának.
"Ha valaki küzd a hajhullás problémájával, a találgatások helyett célszerűbb, ha először a vasszintjét ellenőrizteti" - javasolta Shapiro.
"Amennyiben úgy érzed, hogy a vasbevitel szinted alacsony, érdemes elkerülni a matcha fogyasztását a magas vastartalmú növényi források, mint például a spenót, a fehér bab vagy a tofu előtt, közben vagy után. Ha viszont állati eredetű vasforrást választasz, akkor nem kell aggódnod" - javasolta Schiff.
Shapiro ajánlása szerint a növényi forrásból származó vasat tartalmazó ételek fogyasztását érdemes C-vitaminban bővelkedő ételekkel, mint például citrusfélék, paprika, eper vagy kelbimbó kíséretében végezni.
"A C-vitamin jelentősen javítja a vas felszívódását és ellensúlyozhatja a tannin hatását" - mondta.
Shapiro felhívta a figyelmet arra is, hogy ha nem orvos írja elő, akkor kerülni kell a nagy dózisú zöld tea kivonatokat vagy táplálékkiegészítőket.
"Vannak olyanok, akiknél a matcha fogyasztása gyomorrontást, hányingert vagy emésztési problémákat idézhet elő. Ennek valószínűleg a tanninok a felelősei" - magyarázta Schiff.
Shapiro szerint a matchában található koffein túlzott fogyasztása álmatlanságot, idegességet, szívdobogást, szorongást vagy magasabb vérnyomást okozhat érzékeny embereknél.
Megemlítette, hogy bizonyos ritka esetekben a jelentős mennyiségű zöld tea fogyasztása májenzimek szintjének emelkedéséhez és májkárosodáshoz vezethet, amit legfőképpen az EGCG antioxidáns magas koncentrációja idézhet elő. Shapiro hangsúlyozta, hogy a legnagyobb kockázat a koncentrált zöld tea kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítők esetében mutatkozik, különösen, ha ezeket éhgyomorra fogyasztják. A lehetséges tünetek közé tartozik a sárgaság, hányinger és hasi fájdalom, de a májkárosodás általában visszafordítható.
"A matcha az egyik tápanyagban leggazdagabb módja a zöld tea fogyasztásának, mivel az egész levelet lenyeljük" - mondta Shapiro.
Az ital L-teanint tartalmaz, egy aminosavat, amely elősegíti a relaxációt anélkül, hogy álmosságot okozna. A matcha koffeinjével kombinálva javíthatja a mentális éberséget.
Schiff kiemelte, hogy az EGCG hozzájárul a szabad gyökök semlegesítéséhez, amelyek instabil molekulák formájában jelennek meg, és képesek károsítani a sejteket, valamint gyulladást előidézni. Ennek következtében csökkentheti a kockázatot bizonyos krónikus betegségek, mint például a szívbetegségek kialakulásában.
"A zöld tea magas EGCG-tartalmú - mondta Schiff. - A matcha, a zöld tea koncentráltabb változata, akár háromszoros vagy annál is több EGCG-t tartalmazhat, mint a zöld tea."
A matcha tea fogyasztása összefüggésbe hozható a fokozott inzulinérzékenységgel, amely hozzájárulhat a vércukorszint javításához.
Shapiro hangsúlyozta, hogy ez kedvező fejlemény a prediabéteszben vagy cukorbetegségben érintettek számára.
Néhány kutatás azt is felfedte, hogy a matcha tea rendszeres fogyasztása segíthet a súlycsökkentésben, mivel elősegíti az étvágy mérséklését és fokozza az anyagcserét.




