VEOL - Az adászteveli hurka páratlan ízélményt kínál!

Adásztevel Község Önkormányzata, együttműködve a német nemzetiségi önkormányzattal, egy különleges, falusi disznótort szervezett. Ezen hagyományos disznóvágáson a település minden korosztálya részese lehetett az ünneplésnek, amelyen a helyi közösség együtt élvezhette a régmúlt idők szokásait.
Major Zsolt, a nemzetiségi önkormányzat alelnökének vezetésével kora reggeltől gördülékenyen haladt a munka, volt is teendő, hiszen egy 160 kilogrammos állatot dolgoztak fel. A hagyományőrző disznóvágást sváb tradíciók szerint végezték - mesélte Németh József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke.
- Egy évtizedes múltra tekint vissza ez a közös disznóvágás, melynek közösségépítő szerepe is van. Kora reggeltől körülbelül 15-en szorgoskodtak a malac körül, mindenki kivette a részét a munkából, az ilyenkor szokásos ételek készültek, volt resztelt máj, sült vér, leves, töltött káposzta, pecsenye, kolbász, hurka és toros káposzta. Ami különleges, az a hurkánk, egy titkos, speciális recept alapján ízesítjük, ennek már több évtizedes tradíciója van - emelte ki Németh József.
- Azt szokták mondani, hogy az adászteveli hurka elért Pécsig, ugyanis a pápai piacról rendszeresen vittek a baranyai megyeszékhelyre, olyan finom volt, ezért is mondják hurkásoknak az adásztevelieket - tudom meg Fodor Béla polgármestertől. - De nemcsak a hurka különleges, hanem a nyugdíjas-egyesület fánkja is, amit az asszonyok szintén nagy rutinnal készítenek mindenki nagy örömére - mesélte a település vezetője.