Vigyázz, mert a kedvenc reggeli italod veszélyforrássá válhat, ha nem a megfelelő módon fogyasztod!

A műanyag pohárból fogyasztott forró teával rendkívül sok mikroműanyag jut szervezetünkbe. A forró kávéval sem sokkal jobb a helyzet egy friss kutatás szerint, amennyiben plasztikpohárból isszuk.
A Birmingham-i Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy mennyi mikroműanyag jut az emberi szervezetbe a különböző italokkal. Összesen 155 mintát elemeztek, és arra jutottak, hogy messze a forró tea és kávé a legkárosabb ilyen szempontból - derül ki a Délmagyar cikkéből.
A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a káros anyagok leginkább az italok csomagolásából és a gyártási folyamatból kerülhettek a termékbe.
A jeges kávé esetében a kutatók 37 mikroműanyagot találtak, míg a gyümölcslevek, üdítők és energiaitalok esetében ennél kevesebb, összesen 30 mikroműanyagot mértek. Érdemes megjegyezni, hogy ezek az értékek kizárólag akkor érvényesek, ha a termékeket műanyag pohárból vagy csomagolásból fogyasztjuk.
Ennek hátterében az áll, hogy a hőhatás felgyorsítja a műanyagok olvadási vagy leválási folyamatát a csomagolóanyagok felületéről.
A kutatás eredményei alapján a nők naponta körülbelül 1,7 mikroműanyag-darabot vesznek magukhoz testtömeg-kilogrammonként italok formájában, míg a férfiak esetében ez a szám körülbelül 1,6. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kilogrammos nő naponta mintegy 100 mikroműanyag-részecskét juttat a szervezetébe csupán az elfogyasztott italok révén. Érdemes tehát átgondolni, hogy forró italainkat műanyag poharak helyett porcelán, üveg bögrékből vagy termoszból fogyasszuk, hogy csökkentsük a mikroműanyagok bevitelét.