Villámdiéta a strandszezonra: itt van néhány meglepően egyszerű és hatékony tipp, amelyek segíthetnek elérni a kívánt formát!

A nyár berobbant a pünkösdi hétvégével, és vele együtt megérkezett a strandszezon is, amikor az emberek lelkesen megszabadulnak a ruháiktól. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a felnőtt magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, ami árnyékot vet a nyári örömökre.
Az Index alaposan feltérképezte, hogy van-e lehetőségünk a tervezett balatoni fürdőzés vagy tengerparti vakáció előtt, ha az év során a sok kalória miatt már mostanra megjelentek rajtunk a plusz kilók. Jó hír: van megoldás!
Nem elhanyagolható, hogy éppen hány kilótól szeretnénk megszabadulni – legyen az 5-10, 15-20 vagy akár még annál is több. Azonban a hírek szerint fontos óvatossággal kezeljük a különféle villámdiétákat és csodaszereket. Mielőtt nekivágunk a fogyás útjának, érdemes tisztában lenni az elhízás mögött megbúvó társadalmi és kulturális tényezők sokféleségével. Bizonyos helyeken, ahol az elhízás elterjedtebb, az emberek hajlamosabbak elhanyagolni a súlyukkal kapcsolatos aggodalmakat. Talán még mindig él a régi nézet, miszerint a túlsúly a jólét szimbóluma. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy sok családban a gyerekek akkor számítanak „jó gyereknek”, ha a tányérjukat teljesen kiürítik, függetlenül attól, hogy már régen jóllaktak.
Meghatározó tényező lehet a szegénység és az alacsonyabb iskolai végzettség, ami kapcsolatba hozható az elhízással: az olcsóbb, kalóriadús ételek gyakran kevésbé egészségesek, viszont hizlalnak.
Egy másik fontos elem, hogy a gyorséttermi kínálat könnyen hozzáférhető és többnyire olcsóbb is, mint a friss, egészséges ételek. Ez elősegítheti az egészségtelen étkezési szokások kialakulását. És persze ne feledkezzünk meg az élelmiszeripari marketingről se, mivel gyakran hirdetik a magas kalóriatartalmú, alacsony tápértékű élelmiszereket, így akár a chipseket, csokoládékat, amelyek fogyasztása jelentősen hozzájárulhat az elhízás kialakulásához. Mindennek tetejébe a modern életmód mellett elhanyagoljuk a fizikai aktivitást, miközben az ülőmunka a domináns.
Ki az, aki a nehéz pillanatokban mellettünk áll?
Aki nem lát jól, az szemészhez, aki fogfájással küzd, az fogorvoshoz fordul. De mi a helyzet azzal, aki túlsúlyos? A válasz: obezitológushoz. Bár a kifejezés kiejtése is kihívást jelenthet, fontos tudni, hogy az obezitológia egy olyan komplex szakterület, amely különböző orvosi területeket ötvöz. Fő célja a túlsúlyos és elhízott páciensek anyagcseréjének részletes vizsgálata, az elhízás okainak feltárása, majd ezek alapján egy személyre szabott terápiás terv kidolgozása. Ez a megközelítés segít csökkenteni az elhízással járó betegségek kockázatát, és hozzájárul a páciensek egészségének javításához.
A pluszkilók ellen folytatott harc során az Index már kétszer is ellátogatott a Szent Imre Kórház lipidológiai osztályára, ahol izgalmas tapasztalatokkal gazdagodtak. A látványos eredmények mellett azonban sokan kétkedtek abban, hogy mindez valóban ingyenes lenne. Valóban, a program költségeit a biztosító fedezi, de szükséges hozzá egy beutaló. A fekvőbeteg-ellátás keretein belül a résztvevők átfogó vizsgálatokban részesülnek, és egy napi 600 kalóriás kórházi diéta mellett dietetikai tanácsadást és pszichológiai támogatást is kapnak. Ráadásul a gyógytornász által irányított napi mozgás is hozzájárul a sikeres fogyáshoz.
A harmadik látogatás apropóján most praktikus tippeket osztunk meg arról, mi rejlik a siker mögött, a villámdiéták és csodaszerek helyett. Alapvetően az energiaszegény étrend a kulcs. De ennél fontosabb, hogy a diéta nem csupán az alacsony kalóriatartalomról szól; hangsúlyozni kell a zsírszegénységet, a mérsékelt fehérjebevitelt, valamint a hozzáadott cukor elkerülését is. Emellett elengedhetetlen, hogy étrendünk gazdag legyen rostokban és folyadékokban. Ezen szempontok figyelembevételével kell megválasztanunk az alapanyagokat és a konyhai technikákat. Ha most döntünk az életmódváltás mellett, az nem csupán a holnapi napra vagy a jövő hétre vonatkozik; ez egy hosszú távú elköteleződés, amely életünk hátralévő részének minőségét hivatott javítani.
Mit és mennyit együnk?
A böjtölés különböző formái manapság egyre népszerűbbé válnak, és a legelterjedtebb módszer talán a 16:8-as időszakos böjt, ami azt jelenti, hogy a nap 24 órájából 16 órán át tartózkodunk az étkezésektől, míg a maradék 8 órában élvezzük az ételeket. Ezen kívül léteznek más módszerek is, például a 36 órás vízböjt, amely lehetőséget ad az emésztőrendszer pihenésére, de még extrémebb megoldásokkal is találkozhatunk, mint a 48 vagy akár 72 órás böjtölés. Fontos megérteni, hogy bár különböző utakon érhetjük el céljainkat, a dietetikusok hangsúlyozzák, hogy a jojóeffektus elkerülése és az elért eredmények fenntartása érdekében érdemes követniük néhány alapelvet.
Teremtsünk egyedi étkezési tervet, amelyben a reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora időpontjai közel azonosak, és a kalóriatartalom is hasonló legyen minden nap. Igyekezzünk változatos és ízletes ételeket választani, hogy a táplálkozás ne csak egészséges, hanem élvezetes is legyen!
A jojó-effektus elleni védelmi vonalunk kulcsfontosságú eleme, ha a szénhidrátbevitelt tartósan nem csökkentjük 120 gramm alá. Ezzel megakadályozzuk, hogy a szervezetünk a szép eredmények után negyed- vagy akár fél év elteltével súlygyarapodással próbálja kompenzálni a diétás korlátozásokat. Az egyensúly megőrzése segít abban, hogy elkerüljük a folyamatos ingadozást a testsúlyunkban.