A cukorrépa feldolgozása megkezdődött, és felmerül a kérdés: vajon mennyire elegendő a hazai alapanyag? A feldolgozók számára kulcsfontosságú, hogy a belföldi termelés mennyisége tükrözze a piaci igényeket. Érdemes lenne megvizsgálni a hazai cukorrépa ter


Idén a termelők kiváló minőségű cukorrépát takarítanak be, és Marosludason már el is kezdték a feldolgozás folyamatát. Az országban csupán két cukorgyár üzemel, amelyek a hazai cukorszükségletnek még a harmadát sem tudják biztosítani. Nemrégiben gyárlátogatáson jártunk, ahol bepillantást nyerhettünk a folyamatokba.

Romániában a cukorfeldolgozás története közel kétszáz évre nyúlik vissza. Míg hajdanán majdnem negyven üzem foglalkozott a cukorrépa feldolgozásával, ma csupán kettő maradt fenn: az egyik a Neamț megyei Roman városában, míg a másik Maros megyében, Marosludas területén található. Az utóbbi üzem egy hete vágott bele a cukorrépa feldolgozásába, és csütörtökön Maros megye prefektusa is ellátogatott a helyszínre, akit mi is elkísértünk.

A marosludasi gyárnak jelenleg két román üzletasszony a tulajdonosa. Az egyik közülük, Vali Porojan csütörtökön elmondta, hogy harmadik éve dolgozzák fel a cukorrépát, aminek nagy részét Maros megyei, de Fehér, Kolozs, Szeben megyei termelők is biztosítják.

Ráadásul az alapanyag minősége sem volt kifogástalan. Az idén a leszerződött területek nagysága csökkent, és bár 6000 hektár cukorrépát tudnának feldolgozni, csupán 3900 hektárra sikerült szerződést kötniük.

Barabási Antal Szabolcs prefektus véleménye szerint elengedhetetlen, hogy a Maros megyei, valamint a szomszédos megyékben tevékenykedő gazdák is tisztában legyenek azzal,

Beszélt arról is, hogy a területalapú támogatások jelentős mértékben segítik a gazdálkodókat, emellett a cukorrépa-termelők számára is lehetőség nyílik munkagépek beszerzésére pályázatok révén, ami különösen előnyös lehet a számukra. Javasolta, hogy a cukorgyár és a megfelelő mezőgazdasági hatóságok sürgősen indítsanak egy tájékoztató kampányt, amely bemutatja a gazdák számára a támogatások előnyeit. Ezzel a lépéssel remélhetőleg jövőre növekedni fog a beszállítók száma, így az alapanyagellátás is biztosabbá válik.

A gyár udvarán már hatalmas halmokban várakozik a cukorrépa, miközben körülbelül kétezren dolgoznak a feldolgozás és csomagolás különböző fázisaiban. A csomagolási részlegen dolgozók a legnagyobb számban vannak, hiszen az alapanyagok mosása, tisztítása, aprítása, valamint a melasz kivonása és a kristályosodási folyamat teljes mértékben automatizált. A gyár területén tett látogatásunk során szemtanúi lehettünk annak, ahogyan a futószalagokon a felaprózott répát tartályokba szállítják, hogy végül cukor válhasson belőle. Ráadásul kóstolót is kaptunk a vékony, szakácsnyelven julienne-re vágott cukorrépából, és elmondhatjuk, hogy igazán édes ízélményben volt részünk.

A gyár termelési vezetője, Matei Mihai, örömmel osztotta meg velünk gondolatait, amikor érdeklődtünk a legfrissebb fejleményekről.

Jelenleg az alapanyagok begyűjtése folyamatban van, így még nem állnak rendelkezésre pontos információk arról, hogy a leszerződött területekről mennyi cukorrépát hoznak be a beszállítótól. A becslések alapján azonban körülbelül 160-170 ezer tonna répára lehet számítani. Az idei termés minősége már most kiemelkedőnek tűnik, jobb a tavalyinál, ami részben a kedvező esőzéseknek köszönhető. Tavaly a szárazság negatívan befolyásolta a cukorrépa minőségét, de idén a csapadékosabb időjárás kedvezett a növények fejlődésének.

Az eddig feldolgozott répa cukortartalma 15-17 százalék, ami jónak mondható. Tőle egyébként azt is megtudtuk, hogy azért kerül a Marosludason előállított cukor botfalusi csomagolásba, mert mindkét gyárnak ugyanaz a tulajdonosa, és ők ragaszkodtak ahhoz, hogy a Bod márka alatt forgalmazzák a hazai cukrot.

A szakértő említette, hogy Románia éves cukorfogyasztása körülbelül 450 ezer tonna, amelyből hazai alapanyagokból csupán százezer tonnát állítanak elő a két gyárban. A ludasiban ennek a mennyiségnek körülbelül negyvenezer tonnája készül.

Related posts